Ученици масово използват ИИ, който да им пише домашните

Всички, които сме били ученици, знаем колко е досадно и неприятно да си пишем домашните след училище, вместо да сме навън сред приятели или да изиграем поредната мега яка игра на компютъра, който си сглобихме наскоро.

Вероятно всеки от вас си е мечтаел поне веднъж да се появи духа от бутилката и да му заръчате да ви напише досадните домашни, ако може и до края на учебната година. Е, точно един такъв (но, не и по подобен вълшебен начин) случай се разиграл в социалната мрежа “Reddit”. Потребител, криещ се под никнейма “innovate_rye” разказва, че благодарение на силата на изкуствения интелект се е “справил” с зададеното му есе. То било на тема "Кои са петте добри и лоши качества на биотехнологиите?". Ученикът “усърдно” се “постарал” да усъвършенства езиков генератор „GPT-3“ на “OpenAI“.

Така новият му “помощник” не само му донесъл шестица, но и създал такъв текст, който по нищо не се отличавал от написан текст от човек. Дори системата за плагиатство не могла да открие разликите. Канадският изследовател и доцент по иновативно обучение и технологии в “Royal Roads University“ Джордж Велецианос обяснява, че благодарение на усъвършенстването на невронните мрежи и комбинацията с ИИ, дават възможност на машината да “мисли” като човек и сам да създава съдържание, което хем да не е плагиатство, хем да прилича на действително написано и измислено от човешкия ум.

Не бива да подминаваме и края на поста на потребителя “innovate_rye” в “Reddit”, който пита един малко странен и леко страшен въпрос: „Ако изкуственият интелект може да ми напише домашното точно сега, тогава как ще изглежда бъдещето?“. Наистина трябва да се замислим това и да си зададем един по-сериозен въпрос – “Дали скоро хората ще бъдат излишни за нуждите на ИИ”?