Преди няколко дни от AMD официално обявиха, че новият им чип от серията “EPYC” вече ще е част от F1 . Става въпрос за сътрудничеството с гиганта “Mercedes-AMG”, който ще разчита на новият чип в болидите си. Благодарение на новият продукт ще се ускорят  работните натоварвания на изчислителната динамика на флуидите (CFD), а това ще даде 3 пъти по-голяма ефективност на състезателната кола.

Заради различните изисквания наложени от организацията, тимове във  F1, трябва да спазват различни квоти за разходи, компютърно време и итерации на процесите. Всичко това се прави в името на справедливостта на спорта, като същевременно се избягва някой отбори да получат повече предимство пред други. Това разбира се е свързано и с финансови печалби, което в повечето случай ощетява по-малките отбори.

През тази година отборите, участващи в състезанията от Формула 1 имат таван на разходите, като най-голям е в графата “изчислителни ресурси”, която е сведена до 140 млн долара.

Именно наличието на най-ефективния изчислителен анализ на аеродинамиката е разликата между победата и загубата в състезанието.

Новият чип на AMD е само началото на ново ниво на технологиите. А какво по-добро място за изпитание на тези технологии от пистата на F1. Именно, защото AMD и “Mercedes-AMG” разбират, че бързината е от значение, двете компании още през 2020 година започнаха едно дългогодишно сътрудничество, което да обедини страстта им към високите скорости и шеметната производителност.