Китайски стартъп прави опит да плува с големите GPU акули

Младата технологична китайска компания “Moore Threads” е създадена едва през октомври 2020 година, а вече се гмурка в дълбокото с големите  “акули” на пазара. През миналата година тя изкара първият си напълно функциониращ графичен процесор. Но по-забележителното е, че е първата компания от този бранш, която изкарва завършен продукт за толкова кратък срок. Ако обаче направим един по-задълбочен анализ, тази млада компания може би е “орисана” на бъдещи успехи. Начело на компанията е човек, който определено разбира от технологии. Това е бившият вицепрезидент на гиганта NVIDIA Джанг Джианджонг. Комбинацията от 15-годишният опит и сплотен екип много скоро може да превърнат фирмата в еталон за  успешни продукти. Сега е ред компанията да представи новата си видеокарта MTT S60. Създадена е по 12 nm технологичен процес, с 2048 ядра, мощност от 6 TFLOPS, а паметта е 8GB LPGDDR4X.

Това е първата китайска видеокарта, която е разработена от нулата, без да бъдат използвани чужди технологии. Тук приложената архитектура е MUSA (MT Unified System Architecture). Също така графичната карта поддържа OpenCL, OpenGL, хардуерно кодиране на H.264 и H.265, както и хардуерно декодиране на H.264, H.265, VP8, VP9. По време презентацията си, “Moore Threads” демонстрира новите възможности на продукта си чрез играта “League of Legends”. Благодарение на AI и интегрирания физически енджин “Alphacore”, правят възможно новият технологичен продукт да използва програми като “Unreal Engine” или “Unity”. Но все пак сме наясно, че подобна игра има ниски изисквания.

Затова само времето и разбира се последващите тестове ще дадат отговор на един съществен въпрос. А той е – способна ли е една млада компания да отнеме короната от GPU титаните в този бранш, за да застане начело на трона на графичния Олимп.