Internet Еxplorer отива в историята след 27 години

Ако попитате опитните интернет-потребители кой според тях е най-използваният браузер, без съмнение ще ви отговорят “Internet Explorer”. И в това има логика.

След пускането на “Windows 95”, това е браузерът по подразбиране, който идва предварително инсталиран с всеки компютър. Това не е изненада за никого. Още през миналата година “Microsoft” предупреди, че версия 11 ще бъде последната за емблематичния браузър.

До 2004 година той държеше близо 95% пазарен дял. Излизането на конкурентните “Google Chrome”, “Apple Safari” и “Mozilla Firefox”, промени начина по който потребителите сърфират. Днес по-голяма част от потребителите прекарват много време освен в социалните мрежи, така и във “Facebook” и “YouTube”. А това изисква по-бърза реакция от страна на браузера. Нещо с което “Internet Explorer” трудно се справя. Наред с това конкурентите пускат редовна актуализация на пачовете за сигурността. Следят потребителското настроение.

Конкуренцията между браузерите води до постоянно желание за надграждане на вече създаденото. Влагодарение на по-изчистения интерфейс и множеството удобни плъгини, новите браузери логично иззеха солиден пазарен дял от някогашния хегемон “Internet Explorer”. Излизането на “IPhone” и другите модерни устройства на големите смартфон производители, идващи с предварително инсталирани браузери, допринесе за допълнителното намаляване на популярността на “Explorer”-а.

По този начин той окончателно загуби потребителското внимание.  И логично се озова на технологичното “сметище”, където отиват всички софтуерни продукти, чийто технологичен живот приключва по усмотрение на производителя.